LVI

LVI-urakka omakotitalossa kattaa lämmityksen, vesijohdot ja ilmanvaihdon, joista tuleekin urakan nimi: lämpö, vesi ja ilma. LVI-urakan hinta omakotitalossa alkaa noin 30000 €:sta. LVI-työt alkavat käytännössä heti sokkelin valmistuttua, kun maaurakoitsija tuo viemäri- ja vesiputket sokkelin sisäpuolelle, josta varsinainen LVI-asennus jatkuu sisätiloihin. LVI-tekniikka on kehittynyt huomattavasti viime vuosina; vaikka vesi kulkee edelleen putkissa aivan kuten ennenkin, erityisesti ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät ovat ottaneet suuria harppauksia eteenpäin.

Yleensä LVI-urakkaan sisältyy lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihtojärjestelmä, käyttövesijärjestelmä sekä vesikalusteet, kuten hanat, wc-istuimet ja suihkut. Lämmitysjärjestelmä käsittää tyypillisesti lämmönlähteen, kuten maalämpöpumpun, poistoilmalämpöpumpun, kaukolämpövaihtimen tai vesi-ilmalämpöpumpun, ja niiden vaatiman tekniikan, kuten putkitukset lattialämmitystä varten. On hyvä huomata, että useimpiin valmistalopaketteihin ei sisälly lämmönlähdettä, joten siihen liittyvät kustannukset tulee huomioida jo rakennusvaiheessa.

Jos uudiskohteessa käytetään suorasähkölämmitystä esimerkiksi lattia- tai kattovastusten muodossa, varsinaista erillistä lämmönlähdettä ei käytännössä ole. Uusiin omakotitaloihin ei yleensä asenneta sähköpattereita päälämmitysmuodoksi, vaan niitä käytetään lähinnä pienemmissä apurakennuksissa, kuten autotalleissa ja pihasaunoissa. Mikäli päärakennuksen lämmitysmuodoksi valitaan suorasähkö, kannattaa se toteuttaa vesikiertoisena keskuslämmityksenä. Näin järjestelmää voi myöhemmin täydentää esimerkiksi lämpöpumpulla, jos sähkön hinnan nousu tekee investoinnista kannattavan.

Uudisrakennuksen ilmanvaihto toteutetaan nykyään lähes poikkeuksetta koneellisena. Vaikka mediassa välillä nouseekin esille yksittäisiä painovoimaisesti toteutettuja kohteita, ne ovat selvästi harvinaisempia. Painovoimaisen ilmanvaihdon toimivuuteen vaikuttaa rakennuksen muoto, korkeus ja sijainti, mikä voi rajoittaa rakennuksen suunnittelua. Omatoimirakentajalle koneellinen ilmanvaihto on turvallisin ja käytännössä toimivin ratkaisu. Lähes kaikissa ilmanvaihtokoneissa on nykyisin lämmöntalteenotto, joka parantaa energiatehokkuutta merkittävästi. Useimmat uudet IV-koneet hyödyntävät myös viileäntalteenottoa kesän helteillä. Kaksikerroksisessa talossa IV-kanavien sijoitteluun on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, jotta vältytään tarpeettomilta alaslaskuilta huonetiloissa.

Vesijohtojen asennuksessa on nykyään vakiona käyttää aina suojaputkia, joiden ansiosta vesiputket voidaan tarvittaessa uusia helposti myöhemmin. LVI-urakoitsijan kanssa kannattaa sopia tarkasti siitä, miten vesijohdot tuodaan esimerkiksi WC-tilaan tai muihin kosteisiin tiloihin. Hyvä käytäntö on nostaa putket mahdollisimman pitkään väliseinän sisällä, eikä tuoda niitä vesieristeen läpi näkyville lainkaan.

Nykyään LVI-urakkaan kuuluu usein myös viilennysjärjestelmän asennus. Tavallisin viilennysratkaisu on ilmalämpöpumppu, mutta myös ilmanvaihtokanaviin integroitava jäähdytys tai maalämpöjärjestelmän kautta toteutettava maaviileä ovat vaihtoehtoja. Nämä kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, sillä viilennysjärjestelmän asentaminen vaikuttaa sekä IV-kanavien suunnitteluun että eristykseen.

Omakotitalon LVI-urakan hinta on yleensä noin 10–15 prosenttia koko rakennushankkeen kustannusarviosta. Tärkein päätös urakan kannalta on lämmitysjärjestelmän valinta, sillä se vaikuttaa merkittävästi sekä investointiin että tuleviin käyttökuluihin. Vesijohdot ja ilmanvaihtokanavat ovat yleensä kaikilla toimijoilla samankaltaisia, ja erot liittyvät lähinnä asennustapoihin. Jos viilennysjärjestelmä yhdistetään ilmanvaihtoon, myös sisätiloissa kulkevat IV-kanavat on eristettävä. Tällaiset työt eivät yleensä kuulu urakan perustoimitukseen.

Koska lämmitykseen käytetty energia aiheuttaa rakennuksen elinkaaren aikana suurimmat päästöt, on hyvä tiedostaa lämmitysjärjestelmän valinnan merkitys myös ympäristön kannalta. Suunnittelemalla LVI-järjestelmät huolella ja ajoissa voit säästää merkittävästi rahaa, vaivaa ja ympäristöä koko rakennuksen käyttöiän ajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *